3. ANTALL FANGER

Fangeleiren i Botn i Saltdal kan sammenlignes med de omtalte konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen. Betenkelig er det at et sted hvor det har foregått så mye grusomt befinner seg en 20 minutters kjøretur fra vår hjemplass Fauske. Når man kjører fra Fauske til Botn passerer man på strekningen områder hvor det tidligere lå to leirer; Setså og Stamnes. Kjører man sørover mot Saltfjellet fra Botn passerer man spor etter 15 andre leirer med ca 6-8 kilometers avstand mellom hver leir. Dette på en 9 mils strekning, som er mye sammenlignet med andre deler av landet. Nordland er det fylket som hadde desidert flest fangeleirer under krigen.

I de kildene vi har brukt er det stort sett russere, jugoslavere og polakker som er representert som fangene i leirene. Men viktig er det også å nevne at det var en rekke andre nasjonaliteter i fangenskap. Leirtilværelsen var ikke ukjent da de tidligere var tatt til fange på østfronten og satt i fange- og konsentrasjoneleirer der. Der satt de til at det ble behov for arbeidskraft i nord. De ble da sendt til nordligere strøk, der mange av de skulle komme til å ende sine dager.

I 1942 ble 14500 fanger sendt til baneanlegget Mo-Fauske.I 1945 var det 87 000 krigsfanger igjen i Norge. Ca 34 000 i Nordland og av disse befant 8745 seg i Saltdal. Flertallet av disse var russerfanger, ca 1000 var polakker og bare 800 var jugoslavere. Bare noen få var av andre nasjonaliteter.Ved frigjøringen var fangene i Saltdal fordelt på følgende måte:
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits